Domowa pizza

Tego dania nie trzeba nikomu przedstawiać. Jest znane na całym świecie w różnych formach. Od neapolitańskiej na cienkim, milimetrowym cieście, przez grubą z ogromem dodatków aż do calzone. Tak, proszę państwa, oto lubiana przez wszystkich pizza. Można ją zamówić we włoskich restauracjach, na dowóz w pizzeriach albo kupić mrożoną, która jest ogólnodostępna w marketach. Do wyboru do koloru. Można też zrobić pizzę w domu – wtedy warto zorientować się jak zrobić pizze.

Trochę historii
Zanim przejdziemy do przepisy na pyszną domową pizzę warto dowiedzieć się trochę o historii tego popularnego dania. Dzięki takim ciekawostkom można potem brylować w towarzystwie.
Słowo piza zostało znalezione w dokumencie z 997 roku. Od tego czasu słowem pizza nazywano placki z serem i bazylią czy wypieki z rybą. Natomiast nazwa margerita wzięła się od imienia królowej Małgorzaty Sabaudzkiej, której szczególnie przypadła do gustu pizza z mozzarellą.
Z Włoch do Stanów Zjednoczonych pizza trafiła już pod koniec dziewiętnastego wieku. Warto również wiedzieć, że piekarza w pizzerii nazywamy pizzaiolo. Taką ciekawostką można zaskoczyć niejednego znajomego.

Robimy pizzę
Pizza jako danie robione w domu jest naprawdę tanie i proste. Wykonania pizzy może podjąć się każdy, nawet bez doświadczenia w kuchni. Pizzę w domu możemy zrobić według naszego gustu, to my decydujemy jakie dać dodatki. To danie nie jest drogie, ponieważ na górę pizzy możemy dać produkty, które zalegają nam w lodówce.

Do przygotowania pizzy potrzebujemy:

Składniki:
Szklanka wody
250 g mąki
5 g drożdży suchych lub 15 g świeżych
łyżkę soli
łyżkę cukru
łyżkę oleju roślinnego lub oliwy

Wykonanie:
Do miski dodajemy mąkę, sól, cukier, drożdże i olej. Zaczynami ciasto wyrabiać ręcznie. Po chwili dodajemy wody i wyrabiamy dalej, aż uzyskamy elastyczne ciasto. Przekładamy ciasto do miski wysmarowanej olejem (aby ciasto się nie przykleiło), przykrywamy ścierką lub ręczniczkiem i odkładamy w ciepłem miejsce na dwie godziny, aby ciasto wyrosło. Po upływie tego czasu wyjmujemy ciasto na blat podsypany mąką lub kaszą manną. Formujemy z ciasta oczekiwany kształt – okrągły lub prostokątny, zależy od naszych zdolności i gustu. Na wierzch kładziemy wybrane przez nas składniki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 30 min z włączoną funkcją termoobiegu.

Triki:
Do ciasta według upodobań możesz dodać zioła, np. zioła prowansalskie, które delikatnie zmienią jego smak.
Przed położeniem na pizzę składników warto posmarować ciasto sosem pomidorowym. Jeżeli takiego nie posiadasz, możesz użyć koncentratu pomidorowego lub zrobić sos samemu.

Jakie dodatki?
Na swoją pizzę możesz położyć właściwie wszystko – warzywa, dodatki mięsne, owoce morza a nawet owoce. Ostatnio do sklepów weszły nawet pizze czekoladowe. Zaletą domowej pizzy jest to, że możesz na niej położyć praktycznie wszystko z lodówki, co ratuje składniki przed wyrzuceniem.
Jeżeli nie wiesz co dać pizzę oto trzy przykładowe:
1 – ser, szynka, pieczarki
2 – ser, suszone pomidory i świeża rukola po upieczeniu
3 – ser, salami, ananas

Smacznego!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here