Jak zrobić kluski śląskie? Podajemy najlepszy przepis!

Za każdym razem, kiedy zastanawiamy się, co przygotować na obiad, chcemy nie tylko zdrowego posiłku, ale i takiego, który na długi czas nas nasyci i będzie łatwy w przygotowaniu. Niewątpliwie kuchnia polska ma tę zaletę, że jej przepisy są nie tylko zdrowe i sycące, ale i łatwe w przygotowaniu. Jednym z dań polskiej kuchni są kluski śląskie, które możemy w parę chwil przygotować samemu w naszej kuchni. Jak zrobić kluski śląskie? Czy jest to łatwy przepis, czy trudny? Ile składników będziemy potrzebować? Sprawdź, jak zrobić kluski śląskie, by móc rozkoszować się ich smakiem podczas najbliższego obiadu.

Zanim przejdziemy do opisania tego, jak zrobić kluski śląskie, przedstawimy listę składników, które będą nam potrzebne. Podane składniki starczą na około 30 sztuk klusek. Do przygotowania klusek śląskich będziemy potrzebowali: mąkę ziemniaczaną, około pół kilograma ziemniaków, jajko, sól i pieprz do smaku. Krótka lista składników, prawda? To tylko pokazuje nam, że przepis na kluski śląskie nie może być zbyt skomplikowany, a to, jak zrobić kluski śląskie nie będzie dla nas czarną magią.

Przejdźmy teraz to przygotowania klusek śląskich. Jak zrobić kluski śląskie? Na samym początku musimy przygotować ziemniaki – obrać je, ugotować i odcedzić. Po ugotowaniu ziemniaków, kiedy będą jeszcze ciepłe, musimy je rozgnieść na miazgę. Ewentualnie, gdy posiadamy maszynkę do mielenia mięsa, możemy przez nią przepuścić gotowane ziemniaki. Chodzi o to, by ziemniaki były idealnie rozgniecione. Po rozgnieceniu ziemniaków zostawiamy je do ostudzenia. Po ostudzeniu ziemniaków wkładamy je na talerz i dociskamy je do dna talerza. Następnie dzielimy ziemniaki na 4 części i wyciągamy ćwiartkę ziemniaków z talerza. Odkładamy wyciągniętą część ziemniaków na bok i zabieramy się za dalsze czynności. W wolne miejsce, z którego odkroiliśmy część ziemniaków, dodajemy mąkę ziemniaczaną – dokładnie w takiej ilości, ile wyjęliśmy ziemniaków z talerza. Do ziemniaczano-skrobiowej mikstury dodajemy jajko i ziemniaki, które odłożyliśmy wcześniej z talerza. Jak zrobić kluski śląskie z takiej mikstury? Całość składników mieszamy, posypując je dodatkowo solą i pieprzem do smaku. Z tak przygotowanego ciasta formujemy kulę i odkładamy na bok. Stolnicę posypujemy mąką i nakładamy na nią po kawałeczku ciasta wielkości orzecha włoskiego, który odrywamy od zrobionej wcześniej kuli z ciasta. Z kawałeczka ciasta formujemy małą kuleczkę, a następnie końcem drewnianej łyżki lub palcem robimy w niej małe wgłębienie na samym środku. Kluski odkładamy na bok. To jeszcze nie koniec przepisu na to, jak zrobić kluski śląskie. Po zrobieniu klusek musimy je ugotować w posolonej wodzie. Tak przygotowane kluseczki wrzucamy do gorącej wody na około 10 minut, pilnując przy tym, by nie przywarły do dna. Pamiętajmy, żeby woda nie wrzała, bowiem nasze kluski nie będą z wierzchu gładkie. Po wypłynięciu klusek na wierzch wyciągamy je z wody cedzakową łyżką i układamy je obok siebie na płaskim talerzu. Gotowe!

Widzimy zatem, że to jak zrobić kluski śląskie, nie jest takie trudne. Wystarczy kilka składników, odrobina czasu i nasz przepis na to, jak zrobić kluski śląskie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *