Przygotowanie wina

Wino jest napojem, który ceniony jest przede wszystkim w Europie Zachodniej. Również w Polsce w ostatnich latach przybyło amatorów wina o różnych smakach. Nie brakuje też osób, które chcą samodzielnie przygotować wino domowej roboty. Jest to teraz możliwe, ponieważ w Internecie znajdziemy poradniki jak zrobić wino. Do wykonania tego zadania potrzebujemy specjalistycznego sprzętu i odrobiny umiejętności.
Odpowiedni sprzęt jest tutaj nieodzowny w tym procesie, podobnie jak składniki, których nie znajdziemy w domach. Kiepskie naczynia nie pomogą w przygotowaniach, nie można tego czynnika zlekceważyć. Konieczne będzie na pewno zakupienie butli o dużej objętości. Profesjonalnie nazywana jest ona balonem albo gąsiorem. Niezbędna jest też duża skrzynia. Najlepiej zbudować ją samodzielnie. Jest ona potrzebne do przechowywania gąsiora oraz balona. Wtedy będziemy mieć pewność, że nie ulegnie ona uszkodzeniu albo rozbiciu. Jeśli sprzęt ma funkcjonować bez zarzutu, trzeba ją miękkim podłożem. Takim materiałem, który sprawdza się jest przykładowo słoma. Produkowanie wina nie może się odbywać bez elementu, jakim jest rurka fermentacyjna. Na szczęście, koszt jej nabycia jest stosunkowo niewielki. Rurkę należy umieścić w korku. Korek należy dopasować do rozmiaru gąsiora lub balona. Korki gumowe są bardziej elastyczne, ponieważ umieszczenie ich w gąsiorze jest stosunkowo proste i nie zajmuje to wiele czasu.
Z czego można przygotować wino o doskonałych walorach smakowych? Wino możemy zrobić praktycznie z każdego owocu. Dobre wino przygotujemy z śliwek, malin czy też truskawek. Wymogiem jest jednak to, że muszą to owoce świeże. Jeżeli skorzystamy z owoców zgniłych, musimy liczyć się z tym, że wino będzie gorszej jakości.
Dobrym pomysłem jest wykorzystanie do tego celu owoców mrożonych. Można je nabyć zarówno w sklepie, jak i pokusić się o samodzielne zamrożenie owoców w domowych warunkach.
Wino możemy zrobić również ze zbóż. Żyto, pszenica oraz kukurydza są doskonałym materiałem na wino wysokiej jakości. Wino ze zboża jest łatwiejsze do zrobienia niż wódka oraz mocniejsze alkohole.
Pierwszym etapem jest produkcji jest przygotować matkę drożdżową. Na jego realizację należy przeznaczyć około 5 dniu. Do soku wyciśniętego z owoców dodajemy trochę pożywki do drożdży, dwie łyżki cukru. Całość warto przegotować przez okres 10 minut. Dobrze przygotowana matka drożdżowa powinna zacząć się burzyć. Wtedy możemy mieć pewność, że drożdże rozmnażają się w sposób prawidłowy.
Ważną czynnością jest też przygotowanie owoców. Trzeba należy na pewno umyć, jeśli zajdzie taka potrzeba – trzeba je wydrylować. Moszcz umieszczamy wtedy w pojemniku, dodajemy cukier oraz wodę. Po tych czynnościach zamykamy gąsior, dodajemy do tego rurkę fermentacyjną. Pozwoli to na uchodzenie dwutlenku węgla. W takim momencie mamy do czynienia z fermentacją. Trwa ona albo 4 tygodniu.
Po fermentacji burzliwej, następuje fermentacja spokojna. Wino w tym momencie wino jest zlewane do mniejszej butli. W takich pojemnikach nie ma już tyle miejsca na powietrza. Tutaj trzeba mieć na uwadze to, aby wino ściągać znad osadu. Do tego potrzebny jest nam długi wężyk.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *