racuchy

Ciepłe racuchy to dla wielu osób smak dzieciństwa. Polska to kraj sadów jabłkowych. Klimat tutaj jest doskonały dla doskonałego smaku jabłek. Można znaleźć wiele odmian, słodsze i te bardziej kwaśne, większe i mniejsze, zielone, czerwone i żółte, takie, które mogą zimować i takie, które należy zjeść zaraz po zerwaniu z drzewa, ponieważ nie nadają się one do dłuższego przechowywania. Jabłka mają bardzo dużo witamin, zwłaszcza witaminy C, minerałów i innych substancji ważnych dla ludzkiego zdrowia. Jedzenie jabłek to doskonały sposób na obniżenie złego cholesterolu. Zjedzenie kilku jabłek dziennie prowadzi do obniżenia poziomu złego cholesterolu w znacznym stopniu. Można stąd wywieść konkluzję, że jedzenie jabłek korzystnie wpływa na stan serca i żył. Mają na to wpływ także flawonoidy, których zawartość w jabłkach jest bardzo wysoka. Flawonoidy to takie związki, które sprawiają, że blaszki miażdżycowe nie przyklejają się do żył. Wpływa to pozytywnie na cały układ krążenia. Ze względu na wysoki poziom witaminy C jabłka doskonale wpływają na odporność, co jest bardzo ważne w okresie jesiennym.
Jak zrobić racuchy, najpopularniejsze placki z jabłek? Jest na to tyle sposobów ile odmian jabłek. Tak naprawdę w każdym domu racuchy przygotowuje się w inny, unikalny sposób. Tradycyjne racuchy powstają z ciasta drożdżowego, już tutaj można wprowadzać modyfikacje, ciasto powstać może z mąki pszennej, żytniej, orkiszowej lub gryczanej, drożdże do zrobienia racuchów mogą być suszone albo świeże, w zależności od upodobań. Różnicować można także ilość cukru dodaną do ciasta. Warto przed przygotowaniem racuchów spróbować jabłek, które mamy zamiar wykorzystać do racuchów, od poziomu słodkości jabłek zależeć będzie ile cukru będzie trzeba dodać do ciasta. Jabłka do racuchów można zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w kostkę o dowolnym rozmiarze. Rośnięcie ciasta drożdżowego trwa kilkadziesiąt minut, trzeba to wziąć pod uwagę przed planowaniem przygotowywania. Gotowe racuchy można upiec w piekarniku albo usmażyć na oleju roślinnym z obu stron. Jeśli decydujesz się na smażenie, a posiadasz patelnię z powłoką teflonową nie trzeba używać do smażenia oleju.
Jeśli przerażające dla Ciebie jest czekanie kilkudziesięciu minut na wyrośnięcie ciasta drożdżowego można pójść na skróty. Zamiast użycia drożdży można użyć proszku do pieczenia. Proszek do pieczenia eliminuje element czekania, smak co prawda wypada inaczej niż w przypadku wersji drożdżowej, ale niektórym racuchy w wersji bezdrożdżowej smakują bardziej. Do racuchów, zarówno z drożdżami jak i proszkiem do pieczenia pasują różne dodatki. Najbardziej podstawowym i kojarzonym silnie z jabłkami jest cynamon. Niektórzy do racuchów dodają skórkę kandyzowaną z pomarańczy, borówkę amerykańską czy jagody, wszystko według uznania. Jak zrobić racuchy z dodatkiem płatków owsianych? Otóż wystarczy do gotowego ciasta dodać garść płatków owsianych albo mąkę owsianą czyli nic innego jak zmielone płatki owsiane. Racuchy można przygotować na wiele sposobów, warto o tym pamiętać i eksperymentować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *