Robimy sos pieczarkowy

Jesień nie sprzyja spożywaniu lekkich sałatek i delikatnych zup. Na jesieni chcemy się rozgrzać, wynajdujemy potrawy, które są gęste, zawierają wiele sycących dodatków i na długo zapewnią nam ciepło. Jesień każdemu z nas kojarzy się na pewno z dynią, która jest niekwestionowaną królową jeśli chodzi o najróżniejsze potrawy począwszy od zup, po drugie danie, a na deserach skończywszy. Kiedy już znudzi się nam dyniowe szaleństwo możemy sięgnąć po inne treściwe potrawy, które w chłodne jesienne dni zapewnią nam sytość i rozgrzeją zmarznięte dłonie.
Wiele osób zastanawia się jak zrobić sos pieczarkowy, aby był pyszny, kremowy i trafił w gusta wszystkich członków rodziny. A przygotowanie pysznego sosu pieczarkowego wcale nie jest skomplikowane i możemy zrobić go w mniej niż pół godziny. O tym, jak zrobić sos pieczarkowy przeczytamy na setkach stron internetowych, a także w papierowych książkach kucharskich. Pamiętajmy, że najprostsze dania są często najsmaczniejsze, a przyjdzie jeszcze czas na ich modyfikację i dodawanie nietuzinkowych składników. Na początek zróbmy najprostszy sos pieczarkowy z zaledwie kilku składników.
Stwórzmy sobie listę zakupową, gdyż najtrudniej jest przyrządzić jakieś danie gdy nagle zabraknie nam ważnego dodatku. Aby zrobić sos pieczarkowy potrzebujemy cebulę, masło, śmietanę, pietruszkę, oczywiście pieczarki, a także przyprawy, takie jak sól, pieprz, odrobina sproszkowanego czosnku.
Wszystkie składniki zgromadźmy na stole. Pieczarki umyjmy i pokrójmy w cienkie plasterki, cebulkę obierzmy i poszatkujmy w drobną kostkę. Następnie na patelni rozpuśćmy dwie łyżeczki masła. Na maśle musimy zeszklić cebulę, a jeśli zdecydujemy się na świeży ząbek czosnku, to teraz jest odpowiedni moment aby przecisnąć go przez praskę i dodać do cebulki. Całość delikatnie mieszając smażymy przez około trzy minuty, aż cebula się zeszkli a w kuchni zacznie unosić się aromatyczny zapach czosnku. Do cebuli z czosnkiem dodajemy pokrojone pieczarki. Choć na początku będzie ich bardzo dużo po chwili zaczną puszczać soki i znacznie zmniejszą swoją objętość. Dlatego zdecydujmy się na większą ilość pieczarek, pół kilograma spokojnie wystarczy dla dwóch osób, ale dla większej ilości odpowiednio zwiększmy proporcje. Po dodaniu pieczarek delikatnie mieszamy wszystko drewnianą łyżką, tak aby cebula się nie przypaliła pozostając wciąż na dnie patelni. Solimy i pieprzymy do smaku, a także po to, aby przyspieszyć puszczenie soków przez pieczarki. Przykrywamy pokrywką i zostawiamy na małym gazie na około 5 minut.
Po pięciu minutach wracamy do naszej patelni, odkrywamy ją i mieszamy nasze pieczarki, które puściły już soki. W całej kuchni czuć na pewno wspaniały zapach grzybków połączonych z cebulą. Teraz czas na dodanie śmietany, ale nie wolno wlewać jej wprost na patelnię, aby nie uległa zważeniu. do filiżanki nabieramy pięć łyżeczek sosu puszczonego przez pieczarki, a dopiero do niego dodajemy śmietanę, łączymy energicznie mieszając i tak powstały sos wlewamy na patelnię. Mieszamy dokładnie i zostawiamy na około dwie minuty. Po tym czasie sos pieczarkowy jest gotowy, możemy podać go z makaronem lub ryżem oraz posypany natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *