Tadżin – orientalny smak w Twojej kuchni

0
209

Pragniesz wprowadzić do swojej kuchni nieco orientalnego smaku? Postaw na Tadżin! To naczynie o prostej konstrukcji, które umożliwia przygotowanie potraw o głębokim oraz wyraźnym smaku. Co więcej, wyróżnia się atrakcyjnym wyglądem, dzięki czemu łatwo wkomponować je w aranżację każdej kuchni.

Czym jest tadżin?

Tadżin to naczynie, którego pochodzenia upatruje się w krajach arabskich, a obecnie najczęściej spotykane jest w Maroku. Składa się z podstawy wykonanej z gliny, która przypomina głęboki talerz oraz atrakcyjnej pokrywy o stożkowatym kształcie. To właśnie pokrywa odpowiedzialna jest za to, że para, która ma dużo wolnej przestrzeni wydobywa z mięsa tak intensywny smak. Dzięki temu każda potrawa przygotowana w tadżin rozpływa się w ustach oraz rozpieszcza kubki smakowe. Co więcej, potrawy takie nie tracą swoich cennych właściwości. Tadżin to nic innego jak współcześnie znana i lubiana idea „słowo food”.

Co można przygotowywać w tym orientalnym naczyniu? Praktycznie wszystko – właśnie w tym tkwi jego największy urok. Każde danie lub sos, który przygotujemy za jego pomocą będzie nazywa się tadżin. Do najpopularniejszych dań jednogarnkowych, które mogą być przygotowane w naczyniu należą gulasze, duszone mięso z ryżem, a także dania wegetariańskie oraz wegańskie.

Niegraniczone możliwość z tadżin

Pragniesz zaskoczyć przyjaciół lub drugą połówkę niecodzienny daniem? Chcesz przenieść swoje zdolności gotowania na wyższy poziom? W takim razie tadżin jest naczyniem idealnym dla Ciebie. Dzięki niemu zarówno odważysz się przygotowywać nowe i unikalne potrawy, jak i odmienisz te dobrze znane – choćby polski bigos.

Tego pięknego naczynia nie musisz chować w głębi szafek – wręcz przeciwnie. Pozwól, aby tadżin stał się największą ozdobą twojej kuchni postaw go na stole kuchennym lub blacie. Doskonale będzie prezentował się w towarzystwie kolorowych kafelków. A może posuniesz się o krok dalej powiesisz obok niego w kuchni perski lub turecki kilim?

Jak poznać prawdziwy tadżin?

Nie każde naczynie z fantazyjna pokrywką to od razu tadżin. Naczynie przede wszystkim musi być wykonane w pełni z wysokiej jakości gliny, a nie z ceramik – co niekiedy na pierwszy rzut oka trudno odróżni. Na rynku znajdziemy także modele emaliowane – chociaż tradycyjne naczynia nie były powleczone żadną powłoką, emalia ułatwia gotowanie oraz czyszczenie. Jeżeli szukasz pewnego i sprawdzonego sklepu, gdzie kupisz prawdziwy tadżin, to Etnobazar z pewnością Cię nie zawiedzie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here