Zarówno rynek, jak i przeprowadzane badania i ankiety wskazują, że Polscy coraz bardziej troszczą się o swoje zdrowie. Coraz większą uwagę poświęcają też kwestiom związanym z żywieniem oraz chętnie wybierają zdrowe produkty, bogate w cenne składniki odżywcze oraz mikroelementy.
Dlatego też ogromną popularnością cieszą się też zdrowe soki, jednak nie każdy wie, że niepozorny i tani burak jest istną bombą witaminową i mineralną, a na jego bazie można zrobić lub kupić przepyszne soki, które często wzbogacone są dodatkowo sokami z innych warzyw, a także owoców, co jeszcze dodatkowo wzbogaca taki produkt o dodatkowe cenne składniki.
Kiszony burak i jabłka — połączenie doskonałe?
Burak jest jednym z najbardziej pospolitych warzyw, jakie tylko można sobie wyobrazić, a zajadali się nim już starożytni przynajmniej 4000 temu, chociaż w tamtych czasach korzonek buraka był niezwykle mały i wiele trzeba ich było, aby przygotować z nich coś konkretnego. Dopiero w epoce nowożytnej powstał burak, jakiego znamy dzisiaj w formie okazałej bulwy.
Burak ma zbawienne działanie przede wszystkim na układ krwiotwórczy i chociaż istnieje wiele innych roślin, które mają większą zawartość żelaza, to nie tylko dzięki temu pierwiastkowi poprawia on jakość krwi. Zawarte w buraku barwniki są silnymi przeciwutleniaczami i zwiększają też znacznie ilość przyswajanego przez komórki tlenu, co ma niezwykle dobry wpływ na wszystkie tkanki. Buraki też zapobiegają chorobom serca i zwapnieniu naczyń krwionośnych, a wysoka zawartość kwasu foliowego chroni płód podczas ciąży.
Spożycie jabłek również ma niezwykle długą historię. Wpływają one korzystnie na układ odpornościowy oraz pokarmowy, a także są skarbnicą cennych witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Ostatnie badania wskazują też, że jabłka mogą zapobiegać rakowi jelita grubego.
Te dwa produkty doskonale komponują się ze sobą, a przykładem takiego połączenia jest sok z kiszonych buraków, który łączy to, co w buraku i jabłku najcenniejsze i zapewnia kompleksowe zaopatrzenie organizmu w najbardziej potrzebne składniki.
Orzeźwiający smak i siła zamknięte w butelce
Najlepiej, jeżeli sok z kiszonych buraków, jak ten dostępny tutaj: http://www.maurer.com.pl/soki/sok-z-kiszonych-burakow jest zupełnie naturalny i nie pochodzi z koncentratu. Na rynku są soki spełniające te kryteria. Sam sok z buraka, chociaż dla wielu osób pyszny, nie każdemu może jednak odpowiadać pod kątem smaku, natomiast sok z kiszonych buraków z np. jabłkiem jest smakowo niezwykle przyjemny i interesujący zarazem, a także daje niezwykłe uczucie orzeźwienia. Jest więc idealny latem, gdy nie tylko odczuwamy cały czas pragnienie, które ten świetnie zaspokaja, ale także i zimą, podczas której wzmocni naszą odporność.