Orzechy są jednym z najbardziej wartościowych produktów spożywczych. Z racji wysokiej kaloryczności tych produktów, wiele osób rezygnuje z ich spożywania. Jest to naprawdę duży błąd, ponieważ źródłem kalorii w orzechach są wartościowe kwasy tłuszczowe. Co więcej same w sobie stanowią bogate źródło witamin, antyoksydantów, składników mineralnych oraz białka. Nawet mała garść orzechów jest to idealny sposób na wzbogacenie swojej diety. Poznaj charakterystykę kilku wartościowych orzechów. Jakie składniki odżywcze posiadają? Przekonajmy się!
Przeczytaj też: https://akcemed.pl/orzechy-i-migdaly-dlaczego-warto-je-jesc/
Orzechy włoskie – skarbnica cennych wartości odżywczych
Orzechy włoskie rosną w charakterystycznych miejscach na świecie, ale zalicza się do nich również Polska. Grzechem jest zatem nie korzystać z ich niezwykłych właściwości odżywczych. Ich częste unikanie w codziennej diecie wynika z racji wysokiej zawartości kaloryczności, jednak orzech włoski w rzeczywistości jest skarbnica cennych wartości prozdrowotnych. Jego kaloryczność wynika z wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych Omega. Ponadto orzechy włoskie zawierają również składniki odżywcze takie jak kwas foliowy, żelazo, magnez, antyoksydanty, aminokwasy, a także witaminy. Warto jest więc pamiętać o nich i stosować je w diecie.
Orzechy brazylijskie – mało znana, ale prozdrowotna przekąska
Orzechy brazylijskie nie cieszą się dużą popularnością w naszym kraju. Stanowią one jeden z najbogatszych źródeł selenu, czyli pierwiastka, który nie występuje powszechnie w produktach spożywczych. Selen doskonale wspomaga odporność i wzmacnia włosy. Składnik ten jest szczególnie ważny dla mężczyzn, ponieważ stoi na straży płodności oraz wpływa korzystnie na jakość spermy.
Co więcej orzechy brazylijskie dostarczają nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a tym samym wspomagają pracę układu sercowo-naczyniowego, a także nerwowego. W orzechach tych znajdują się związki takie jak cynk, wapń, żelazo, mangan oraz witaminy z grupy B. Co więcej orzechy dostarczają organizmowi witaminy E, która wpływa na młody Wygląd skóry. Orzechy brazylijskie normalizują pracę tarczycy oraz regulują procesy trawienne. Powinniśmy pamiętać więc o dodaniu ich do naszego jadłospisu.
Migdały – nasiona z walorami odżywczymi
Migdały są to Nasiona migdałowca, które charakteryzują się doskonałym smakiem, a także prozdrowotnym i funkcjami. Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, żelazo, potas, mangan, witaminy z grupy B, miedź oraz magnez. Te składniki wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego oraz sercowo-naczyniowego. Migdały mogą normalizować wartość lipidogramu, przez co odpowiadają za poziom glukozy chroniąc przed rozwojem cukrzycy. Migdały są też pomocne we wspomaganiu walki ze stresem. Pamiętajmy więc o nich, ponieważ nawet dostarczany w małych ilościach potrafią zdziałać cuda.
Zobacz też: http://mamawszpilkach.pl/kasza-jaglana-uznawana-za-jedna-z-najzdrowszych-kasz/