Jak smakuje swojska kiełbasa ?

Zdecydowana większość ludzi na świecie jest mięsożerna. Choć oczywiście żyją między nami wegetarianie i weganie. Populacja mięsożerna poza produktami mięsnymi odżywia się także roślinami i nasionami. Czyli najkrócej mówiąc wszystkim, co wchodzi w skład tradycji kulinarnych. Z pośród konsumowanych przez nas produktów mięsnych jedne lubimy mniej, a inne bardziej. Konsumujemy wiele wędlin i przyrządzamy różne gatunki mięs na wiele różnych sposobów. Czym jest wędlina ? Wędlina jest przetworem mięsnym sporządzonym z rozdrobnionego mięsa lub z mięsa w jednym kawałku. Umieszczana jest w naturalnej lub sztucznej osłonce. Następnie wędliny są wędzone, suszone, gotowane lub pieczone. Wielu osobom najbardziej smakują wędliny wykonane samodzielnie, czyli tak zwane swojskie wędliny. W tym oczywiście króluje swojska kiełbasa, która jest porządnie uwędzona i pachnie czosnkiem. Kiełbasa jest podstawowym rodzajem wędliny, bez której nie może się obejść żadne przyjęcie, grill, a nawet drobny poczęstunek. Sama nazwa określająca ten rodzaj wędliny znana jest w naszym kraju dopiero od pięciu wieków. Przy pomocy tego mięsnego wyrobu jakim jest kiełbasa przyrządzamy wiele dań. Jak na przykład bigos, fasolkę po bretońsku, barszcz biały, żurek i wiele innych potraw. Już kilka wieków temu na dworze szlacheckim dobry kucharz musiał umieć przyrządzać dwanaście rodzajów kiełbas. Jak zrobić kiełbasę pytają czasem ci, którzy pragną samodzielnie robić wędliny ? Przygotowanie mięsa na kiełbasę, którą potem uwędzimy i zaparzymy, albo ugotujemy, jako białą kiełbasę nie jest wcale trudne. Jak we wszystkim, tak i tutaj okazuje się, że nie święci garnki lepią. I każdy kto chce może sam przygotować sobie w domu pyszną kiełbasę, jak i inne mięsne wyroby. Kiełbasę możemy robić z różnego mięsa. Może to być kiełbasa drobiowa, kiełbasa z wieprzowiny i wołowiny, albo kiełbasa tylko wieprzowa. A nawet kiełbasa z koniny, z królika, z jagnięciny, czy z osła. Wystarczy tylko posiadać zmielone mięso, do którego dodajemy rozdrobniony czosnek, sól, pieprz, majeranek, trochę wody i dobrze wyrabiamy, czyli dokładnie mieszamy całość. Następnie napychamy w zakupioną osłonkę. I wędzimy, gotujemy, pieczemy. Do wędlin, których mięso jest także rozdrabniane należy np. pasztet. A także wędlina faszerowana, jak np. rolada mięsna. Wędlina może być także wykonana z jednego kawałka mięsa bez rozdrabniania go. Jak na przykład szynka, boczek, baleron, polędwica. Również taki rodzaj wędliny możemy przygotować w swoim domu. I użyć nie tylko sprawdzonych przepisów, ale także własnej pomysłowości. Dotyczy to głównie przypraw i dodatków, oraz sposobu łączenia ze sobą poszczególnych składników mięsnych. Smak kiełbasy zależy od rodzaju mięsa, jak i od stosowanych dodatków, oraz sposobu konserwacji. Każda kiełbasa zwiera w sobie sporo wody, bo od 36 % (np. kiełbasa krakowska, czy salami), aż do 72 % (np. kiełbasa serdelowa lub kiełbasa zwyczajna). W dawnej Polsce kiełbasę traktowano jako typowo niemiecką potrawę. W czasach współczesnych, to my Polacy potrafimy wyrabiać najsmaczniejszą kiełbasę na świecie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here