Jak ugotować kaszę jaglaną

Jak ugotować kasze jaglaną? Ugotowanie kaszy jaglanej wydaje się proste. Niemniej jednak ugotowanie smacznej kaszy jaglanej to sztuka sama w sobie. Przede wszystkim trzeba zadbać o składniki. Warto kupować kaszę jaglaną luzem pamiętając o tym, że gotowanie nawet najzdrowszego pożywienia w plastikowej torebce oznacza spożywanie jedzenia z elementami tworzyw sztucznych, które nie powinny znajdować się w naszej diecie. Surowe ziarna kaszy jaglanej zawierają specyficzną goryczkę, którą daje się usunąć wyłącznie w efekcie obróbki termicznej. Są dwie metody tej obróbki. Metoda pierwsza zakłada przepłukanie surowych, suchych ziaren kaszy jaglanej zimną wodą a następnie przelanie ich na tym samym sicie wodą gotującą. Po tym zabiegu zalewamy wodą przepłukaną kaszę w proporcji 1 do 2 i postępujemy jak w przepisie podanym w dalszej części opisu. Druga metoda zakłada przeprażenie ziaren kaszy w garnku o grubym dnie lub na patelni. Ziarna podgrzewamy, często mieszając. Kiedy zaczynają wydzielać silną, specyficzną dla tej kaszy, woń jagły, twardnieją i zaczynają nabierać lekko żółtej barwy, zalewamy je wodą w proporcjach 1 do 2 (czyli jedna miarka kaszy, dwie miarki wody) i w zależności od preferencji dodajemy także łyżeczkę masła lub oliwy. Pamiętajmy, że każdy dodatek nadaje konkretnego smaku kaszy, która smakowo jest bardzo neutralna. Dodanie masła, prócz walorów smakowych, nadaje kaszy także przyjemną, puszystą konsystencję. Zamiast masła możemy do gotowania kaszy dodać także inne dodatki takie jak np. rodzynku, suszoną żurawinę, surowe jabłko pokrojone w kawałki, kawałki ulubionych warzyw i innych owoców, które w trakcie gotowania połącza się z kaszą nadając jej nasz ulubiony smak i różną konsystencję. Plusem kaszy jaglanej jest właśnie jej neutralność, dzięki której można ją spożywać z każdym dodatkiem w zależności od naszych upodobań czy preferencji kulinarnych. Kaszę jaglaną można przygotowywać w wersji na słodko, na słono, na tłusto lub dietetycznie. Jest idealnym jedzeniem na każdą porę roku mile widzianą w każdej diecie ze względu na swoje właściwości alkaliczne, wypełniające oraz rozgrzewające. Kaszę jaglaną po zagotowaniu się wody, gotujemy pod przykryciem, około 10 minut na małym ogniu a następnie gasimy ogień, zestawiamy na bok i zostawiamy pod przykryciem na następne 10 minut by ziarna spęczniały. Jeśli po podniesieniu pokrywki okaże się, że poziom wody w kaszy jest zbyt mały czyli, że ziarna są wyraźnie od siebie oddzielone, należy dodać do pojemnika, w którym gotujemy kaszę odrobinę wody na tyle by kasza była w wodzie widoczna zanurzona. Woda w trakcie gotowania kaszy wyparuje i zostanie wchłonięta przez ziarna. Jeśli dodamy za dużo wody kasza może się rozgotować i mieć konsystencję kleiku. Nie zmienia o jej właściwości smakowych niemniej jednak nie wszystkim może ona smakować w tej postaci. Kiedy kasza wchłonie wodę wysypujemy ją z pojemnika gdzie była gotowana na talerz lub do miski i serwujemy jako dodatek do posiłku lub danie główne z dodatkiem ulubionych owoców lub warzyw.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here