Espresso najczęściej pijemy o poranku, gdy potrzebujemy pobudzenia oraz chcemy delektować się aromatem prawdziwej, tradycyjnej kawy. Sposobów na przygotowanie tego napoju jest kilka, jednak zdaniem prawdziwych kawoszy idealną małą czarną przygotujemy właśnie z ekspresu. Jednym z urządzeń, które staje na wysokości zadania, jest ekspres kapsułkowy. Dlaczego cieszy się tak dużą popularnością?
Jakie są zalety ekspresów kapsułkowych?
Ekspres kapsułkowy to urządzenie, które wykorzystujemy w domowych warunkach. Niekwestionowaną zaletą tego sprzętu jest wygoda i prostota obsługi. Dosłownie w kilka chwil uzyskamy aromatyczną kawę jak z kawiarni. Jest to szczególnie dobre rozwiązanie dla osób mających szybkie tempo życia, a jednocześnie pragnących delektować się pysznym, pobudzającym espresso.
Dużą zaletą ekspresów na kapsułki jest łatwość utrzymania ich w czystości. Po zaparzeniu kawy wystarczy tylko wyjąć i wyrzucić zużytą kapsułkę – nie ma mowy o rozsypanych resztkach kawy na blacie. Urządzenia charakteryzują się niewielkimi rozmiarami i ciekawym designem. Z tego względu ekspres kapsułkowy stanowi również atrakcyjny element wystroju wnętrza. Do wyboru są automatyczne i manualne ekspresy ciśnieniowe na kapsułki. System wysokiego ciśnienia do 15 barów umożliwia przygotowanie idealnej kawy pokrytej gęstą, aksamitną pianką. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnych technologii kawa z kapsułek ma zawsze odpowiedni aromat bez gorzkiego posmaku.
Zasady działania ekspresu
Ekspres kapsułkowy jest intuicyjnym i prostym w użytkowaniu urządzeniem. Jego zasada działania jest niezwykle prosta – wystarczy tylko wybrać odpowiednią kapsułkę, na przykład z espresso, a następnie podstawić filiżankę i włączyć ekspres. Mamy do wyboru zarówno urządzenia automatyczne, jak i manualne. W pierwszym przypadku zaparzymy kawę za jednym dotknięciem przycisku. Aby przygotować napój w ekspresie manualnym, trzeba włożyć kapsułkę, a następnie ustawić ręczną dźwignię we właściwej pozycji. Pod wpływem wysokiego ciśnienia kapsułka zostaje przekłuta, a kawa zalana gorącą wodą. Cały proces trwa zaledwie kilkadziesiąt sekund. Gdy kawa będzie już gotowa, należy przesunąć dźwignię na miejsce. W ekspresie automatycznym nie musimy tego robić.
Wybierając ekspres do kawy, warto kierować się parametrami technicznymi oraz designem. Najlepsze ekspresy kapsułkowe posiadają system wysokiego ciśnienia do 15 barów i dodatkowe tryby, dzięki którym przygotujemy długo parzone i bardziej intensywne espresso. A może personalizacja kawy za pomocą smartfona? Nowoczesny ekspres NESCAFÉ® Dolce Gusto® Esperta pozwala na zdalny wybór wielkości i temperatury napoju za pomocą technologii Bluetooth.
Espresso jako baza do różnych rodzajów kaw
Wybierając kapsułki od jednego producenta, mamy gwarancję, że kawa za każdym razem będzie smakowała tak samo – będzie idealna, o odpowiednich proporcjach. Przygotowując samodzielnie espresso, nie zawsze uzyskamy pożądany efekt, a kawa może być czasami kwaśna lub gorzka w smaku. W hermetycznie zamkniętych kapsułkach znajdziemy zawsze świeżą kawę – nie ma ryzyka, że zwietrzeje. W ekspresie kapsułkowym przygotujemy nie tylko doskonałe espresso, ale również inne rodzaje kaw i napojów kawowych. Z tego względu zarówno miłośnicy tradycyjnej małej czarnej, jak i inni członkowie rodziny, którzy wolą mleczne, słodkie kawy, będą usatysfakcjonowani.