Tatar

Tatar- danie swego czasu bardzo popularne w polskich domach i restauracjach. Odrobinę straciło na popularności ze względu na to, że kojarzone było z czasami PRL-u. Ostatnimi czasy wróciło do łask ze względu na to, że co raz to łatwiej znaleźć wołowinę wysokiej jakości w sklepach. Tatar to potrawa znana na całym świecie. Jest to potrawa serwowana jako przystawka. Przygotowywana jest z wysokiej jakości mięsa drobno posiekanego albo zmielonego w maszynce do mięsa. Mięso odpowiednio przyprawione, z wybranymi dodatkami i podane na surowo stanowi o wartości tatara. Tatar powinien być przygotowywany ze świeżego mięsa. Nie jest dobrze widziane podawanie tatara przygotowywanego z mięsa mrożonego. Podczas przygotowywanie tatara należy zwrócić bardzo szczególną uwagę na zachowanie zasad higieny. Gdyby mięso było w późniejszych etapach przygotowania było poddane obróbce termicznej nie miałoby to aż tak wielkiego znaczenia, Wysoka temperatura bowiem zabija większość bakterii. Ważna jest więc wysoka jakość mięsa, jego świeżość, jak i wcześniej wspomniana higiena. Należy pamiętać o dokładnym umyciu mięsa przed pokrojeniem bądź zmieleniem.
Ważnym aspektem przy przygotowywaniu tatara jest wybór mięsa. Zastanawiając się jak zrobić tatar od wyboru mięsa powinno się zacząć. Myśląc o tej potrawie pierwszym skojarzeniem jest wołowina. Nie jest wcale powiedziane, że tatar należy przygotowywać z wołowiny, chociaż nadal jest to najbardziej popularna forma podania. To co bardzo ważne podczas doboru mięsa, to podstawowa wiedza o tym, jakie mięso w ogóle może być jedzone na surowo. Absolutnie niewskazane jest jedzenie w stanie surowym mięsa wieprzowego. Wieprzowiny nie podaje się ani w stanie surowym- ani krwistym, jest to szkodliwe dla zdrowia ludzkiego. Nie powinno się także spożywać w postaci surowej mięsa drobiowego- wszelkich gatunków. Nie ma przeciwwskazań do spożywania sarniny w postaci tatara, ale sytuacja komplikuje się przy innych gatunkach dziczyzny. Ze względu na wysokie zagrożenie zakażenia włośniem nie jest wskazane przygotowywanie i spożywanie tatara z dzika.
Ważnym aspektem w przygotowywaniu tatara jest wybór mięsa. Najlepsze jest mięso o delikatnej strukturze. Najlepiej w tatarze sprawdza się polędwica- czy to wołowa czy z sarny, jelenia, daniela, czy z ryby. Warto bowiem wspomnieć, że tatar z ryb jest jak najbardziej zdrowy i przede wszystkim smaczny. Do tego najbardziej nadaje się łosoś, jest rybą delikatną o doskonałych walorach smakowych i wizualnych, a przede wszystkim pochodzi z czystych wód, nie jest więc narażona na zanieczyszczenia. Wracając do przygotowywania tatara, po uprzednim wyborze mięsa należy je bardzo dokładnie umyć i osuszyć. Kolejnym krokiem jest bardzo drobne pokrojenie mięsa bądź zmielenie go w maszynce przeznaczonej do mielenia mięsa. Kolejny etap to przyprawienie. Nie jest wskazane doprawiania mięsa solą, ponieważ sól wytrąca wodę. Jak zrobić tatar by był smaczny? Wystarczy do tak przygotowanego mięsa dodać czarnego lub białego pieprzu i odrobiny musztardy. Dodatki wskazane do tatara to cebula i ogórki konserwowe.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here